Få det bedre | opnå det DU gerne vil

“Psykologens værktøjskasse”

 • “Psykologens værktøjskasse”
 • “Psykologens værktøjskasse”
 • “Psykologens værktøjskasse”
 • “Psykologens værktøjskasse”
 • “Psykologens værktøjskasse”
 • “Psykologens værktøjskasse”
8.5 Total Score
Historier der heler

Oplever du, at der er ting, der bliver ved med at dræne dig for energi og gøre dig modløs? Oplever du sorg, stress, eller uro? Står du i en livssituation, der er svær at håndtere rationelt? Så kan denne app netop være det redskab du søger. Nøgleordet er helende historier. Formålet med at lytte til app'ens historier og øvelser er at hjælpe dig med at bearbejde svære eller ubehagelige tanker og følelser og derigennem styrke selvværd, selvfølelse og selvforståelse. En unik terapi app med karakteristiske farverige illustrationer.

 App anmeldelse: Psykologens Værktøjskasse 

firma/producent: Lotte Lykke Frederiksen
Pris/version: Gratis/enkelt øvelse 25kr/fuld version 299dkk
Platform testet: App Store
Testet af: Silas Risbjerg Terkelsen 
Forfatter: Silas Risbjerg Terkelsen

 

  Download App Store    

  Download Google Play

 

Overordnet og det første møde med app’en

Lad mig først og fremmest sige, at denne app nok ikke på overfladen henvender sig til alle. Hvis du er vant til at se dig selv som handlingsorienteret, og har det bedst i et rum med klare opgaver, kan app’ens indhold muligvis virke stillestående eller retningsløst. Grafikken kan måske synes naiv, barnlig eller måske bare mærkelig. Men her kommer vores råd – lad dig ikke skræmme! – for hvis du har brug for, hvad denne app kan tilbyde, gør den det ekseptionelt godt, og “Psykologens værktøjskasse” står på en positiv måde frem helt alene indenfor sin genre.

”Psykologens værktøjskasse – Mindfulness og hypnose”, er en app der tilbyder mindfulness øvelser og mentaltræning ved hjælp af historiefortælling. Disse historier, der roligt bliver oplæst, kan minde om små eventyr. Fortællinger, hvor personer, ting og begivenheder typisk er symboler på noget andet, som man selv kan tænke sig ind i. I oplæsningen bliver det af fortælleren tydeligt gjort klart, at der ikke er nogen facitliste og ingen bestemte tanker, som er rigtige eller forkerte. Det er processen, der er vigtig.  Du skal derfor primært lytte og lade historierne få plads og opleve, hvad de gør ved dig. Der er tale om en på samme tid afslappet og åben men samtidig fokuseret fordybelse. Nogen gange kan det stillestående, og eftertænksomme netop vise sig at være det, der er mest handlingsorienteret. Formålet med at lytte til app’ens historier er at hjælpe dig med at bearbejde tanker og følelser og derigennem styrke selvværd og selvforståelse. Nøgleordet er heling.

App’en henvender sig derfor til dig, som oplever følelsesmæssig eller tankemæssig ubalance eksempelvis: sorg, modløshed, eller stress. Mentale og følelsesmæssige oplevelser, der bliver ved med at komme tilbage, og som du ikke rationelt kan få en afslutning på.

Vi sætter pris på app’en er tydelig i sit sigte, og at den tør tilbyde et kvalitetshjælpeværktøj til terapi og mindfulness, der går helt sin egen vej. Der vil være stor værdi at hente for mange i forhold til selvhjælp og som supplement til eventuel anden terapeutisk behandling:

“Jeg vil gøre opmærksom på at disse øvelser er tænkt som hjælp til selvhjælp og som et supplement til terapi og anden behandling, ikke som erstatning for anden behandling.”

Vi har ikke før stødt på en app med denne tilgang og finder det derfor nyt og forfriskende. Vi undrede os først lidt over app’ens navn og tænkte, at det var tale om redskaber tiltænkt psykologer, der søger ny inspiration. Ved nærmere undersøgelse fandt vi dog ud af, at det er psykologen bag app’en, der åbner op for sin værktøjskasse, så vi andre kan bruge dem til selvhjælp.

App’en er udviklet af autoriseret psykolog Lotte Lykke Frederiksen. Som man kan se på hendes hjemmeside, er hun meget optaget af terapeutisk forandring ved hjælp af historiefortælling.

App’en kommer i en gratis version, som giver en smagsprøve på, hvad disse historiefortællinger kan gøre for dig. Du kan også vælge blot at tilkøbe enkelte øvelser eller historier, som passer til netop din problematik til 25 kroner. Vi har testet den fulde version til 299 kroner, som indeholder alle historierne og værktøjerne.

App’en er et friskt pust på markedet for terapeutiske selvhjælps apps. En ny måde at arbejde med mindfulness. Vi var faktisk så begejstrede og nysgerrige på denne app, at vi fik lyst til at tage kontakt til forfatteren for at høre, mere om hvad forfatterens baggrund var for at udvikle “Psykologens Værktøjskasse”. Lotte Lykke Frederiksen, har skrevet et rigtigt spændende blogindlæg:  “Sådan beskytter du dig mod stress og angst med mindfulde* historier og hypnose værktøjer” som du kan læse her.

 

Hvorfor historier?

Historier har en magisk indvirkning på vores sind – det er lidt ligesom med musik, der kan få os ind i en anden stemning og få os til at se og opleve vores liv fra nye vinkler. Vi har en naturlig indbygget forudsætning for at forstå ting i historier. Når vi fortæller om, hvem vi er, eller hvad vi laver, så fortæller vi altid en historie. Når vi skal forholde os til, hvordan vores liv giver mening, så fortæller vi historier.

Fortællingen eller historien kan ligeledes medføre, at vi forstår vores livssituation på en ny måde, eller at vi finder en løsning, vi ikke før havde set. Det er det samme, som gør, at gode eventyr kan give os indsigt i vores egen situation på en måde, vi kan huske og relatere os til. Det at lytte til historier gør noget ved vores følelser og tanker. Det er også derfor, historiefortælling egner sig til en terapeutisk proces.

Almindeligvis fortæller man historier til hinanden for at forstå hinandens livssituation, hvad der er rigtigt og forkert, og forstå livets store dilemmaer. Det er en evne, som mange på overfladen har mistet, men når vi oplever en god historie, ved vi, at vi er forbundet til noget dybere psykologisk, som vi kan tune ind på, og som vi er i stand til at relatere til. Historier kan også have en evne til at få ting ned i tempo og virke hypnotisk og meditativt. Denne app taler med sine fortællinger til denne urkraft, som bor i os alle, og den skaber helende perspektiver til svære livssituationer.

 

Brugervenlighed og design

Det første, vi lægger mærke til, når vi benytter app’en, er den karakteristiske og personlige stil, dens illustrationer har. App’ens grafiske billeder er håndtegnet i en naivistisk og næsten barnlig stil. Vi blev med det samme fanget af de udtryksfulde tegninger, som taler til noget umiddelbart og følelsesmæssigt. Tegningerne underbygger oplevelsen af, at dette er en app, som har sin egen helt personlige og karakteristiske stil. Det er ikke sikkert, at stilen vil falde i alles smag. Men vi er i redaktionen meget begejstrede for stilen, der på en eller anden måde underbygger en stemning af naivitet, der nogengange skal til for at åbne sig, starte forfra, med forstå noget på en ny måde.

App’en er overordnet set nem at bruge og hurtig at komme igang med. Hvis man vil direkte til øvelserne eller historierne giver det sig selv. Appen åbner op på en introside, hvor Lotte Lykke Frederiksen introducerer sig selv og fortæller lidt om, hvad man kan bruge appen til. Her fortæller hun, at hun har gode erfaringer med at inddrage mindfulness og hypnose i sin terapi. Hun fortæller hvordan hun arbejder med at guide de mennesker, som hun har i terapi, ind i en “fokuseret opmærksomhed.” Hun skriver, at denne tilstand kan hjælpe med at give ro og reducere bekymringer og kroniske smerter.

“Som terapeut hjælper jeg mennesker, der har brug for at få styr på deres egen livsfortælling. I den forbindelse kan det være hjælpsomt at lytte til en historie, der kan virke lindrende eller give håb. Jeg kalder de historier, som jeg laver, for helende historier.”

På introsiden finder vi en tydelig blå knap, hvor der står “begynd.” Det leder os videre til app’ens hovedværktøjer: “Mindfulness” og “Mentaltræning/hypnose,” som vi går næremere ind i nedenfor.

Et par ting ærgrede os:

På siden, der giver adgang til hovedværktøjerne, kommer der også et lille menuikon til syne oppe hjørnet, som ikke er tilgængelig på introsiden. Vi overså denne menu de første mange gange vi brugte app’en, da vi gik lige til øvelserne. Vi blev derfor lidt forvirrede over, at knappen ikke allerede var tilgængelig på introsiden, da det ville have gjort, at vi havde fundet den allerede første gang.

En anden ting er en dårlig designet lydafspiller, som gjorde det svært at spole i lydfilen. Her kunne man have været hjulpet af en tydelig knap, som man kunne trække frem og tilbage. Noget af introteksten forsvinder også til lydfilen på flere af teksterne, eksempelvis i øvelsen “Den tunge rygsæk”: “Denne øvelse er beregnet til at støtte dig i at lægge de bekymringer bag dig, som du alligevel ikke kan eller”. Det er dog ikke noget der direkte spolerer oplevelsen, men tæller alligevel lidt ned.

 

App’ens indhold/værktøjer

App’en er grundlæggende inddelt i to afdelinger:

 • 1. Mindfulness, med “helende historier.”
 • 2. Mentaltræning/hypnose, “værktøjer mod angst, stress uro mm.”

Vi vil i det følgende gøre mest ud af de “helende historier” i Mindfulness afsnittet, da det især er her at app’en skinner. Værktøjerne til “mentaltræning/hypnose”, som blandt andet indeholder guidede fokusøvelser, åndedrætsøvelser og meditationer, er rigtig gode, og kan være et fint supplement til historierne.

 

Mindfulness:

Mindfulness sektionen består i den fulde version af 18 historier, som er indtalinger henvendt forskellige emner. Helende historier er nøgleordet. Tanken er, at der ikke er en bestemt fortolkning af historien, som er rigtig. Det vigtige kan være en lille detalje, som du har lagt mærke til, som er vigtig for dig, når du lytter. Der er ikke noget præstationsorienteret over at lytte til historien, ingen fortolkning er rigtig eller forkert – Det bliver hele tiden gjort klart at den oplevelse som du får ud af at lytte til historien, er netop den, der er rigtig for dig.

Lydfilerne er cirka mellem 10 og 15 minutter lange. Alle lydfilerne starter med en guidet instruktion til, hvad du skal gøre i forbindelse med historien.

Vi vil i det følgende ikke forsøge at genfortælle historierne, men blot opfordre til at du selv går ind og udforsker hvad historier kan gøre for dig. Et eksempel kunne være:

“Det lille blå væsen”:

“Når du synes at det hele er trist og håbløst. Du føler dig måske træt og utilstrækkelig og har brug for at tro mere på din egen styrke”.  

“De trætte huse”:

“Når du har oplevet et stort tab, og sorgen dominerer, kan du have brug for at tro og håbe på at livslysten kan findes igen”.

 

Mentaltræning /hypnose:

Mentaltræning/hypnose sektionen består af 11 guidede øvelser, som er en blanding af fokus og afslapningsværktøjer, som kan hjælpe dig med at finde ro og selvværd tilbage . Et eksempel er “Den tunge rygsæk”:

“Har du længe båret rundt på mange svære oplevelser? Og føler du dig parat til at lægge noget af det fra dig? Så kan denne øvelse hjælpe dig.”

 

Lyd og indtaling

Indtalingen er generel behagelig. Lotte Lykke Frederiksen har en omsorgsfuld klang i sin stemme, som hele tiden guider oplevelsen, så jeg hele vejen følte, at jeg var i gode hænder. Om man kan lide at lytte til Lottes stemmeføring og måde at arbejde med mindfulness og fortællinger på, vil være individuelt. Jeg oplevede generelt at det fungerede rigtigt fint. Der er ikke tale om en topprofessionel lyd-indspilning, og stemmen kan til tider godt opleves lidt tynd og næsten virke som om den knækker over  – samtidig var der nogle kraftige synkebevægelser, som ind imellem tog en del opmærksomhed, og som med fordel kunne have være redigeret ud.

Appen vil kun virker for dig, hvis du kan koble fra og slappe af til Lotte´s stemme.  Som enhver anden lydbog virker historierne kun, hvis du er tryg ved oplæseren. Der skal opstå en positiv resonans mellem fortæller og lytter. Jeg følte mig selv fint tilpas, men oplevede alligevel en lille irriterende fornemmelse af, at indtalingen med fordel godt kunne forbedres.

 

Vil vi anbefale app’en til andre

Alt i alt er vi ret begejstrede for denne app. Nøgleordet er helende historier. App’en er ikke henvendt til alle. Den er til dig, der har særlig brug for ro og undersøgelse til at få bearbejdet svære tanker og følelser. App’en kan være det helt rigtige værktøj, hvis du har brug for at bliver rummet og mødt, og hvis sigtet er heling og terapi. Appen vil på ingen måde kunne erstatte terapi, hvis det er det, du har behov for, men vil i mange tilfælde kunne være et godt supplement. Der er meget indhold i den fulde udgave af app’en, og hvis du vælger enkelte øvelser ud, kan du helt sikkert finde den historie eller øvelse, som passer til netop det du søger. App’ens grafiske indhold er karakteristisk, og det samlede indtryk er professionelt og gennemført.

 

   +

   Få vores seneste indlæg direkte til din indboks

   css.php