Få det bedre | opnå det DU gerne vil

Mindwave Mobile EEG headset

Jakob Danelund

I have a strong interest in the psychology that surrounds our use of new technologies, the deus ex machina, that has an irrefutable impact on our lives, but is often times hard to spot - leaving it phenomenologically unreflected.

Having both a background in programming and a firm grasp of organizational psychology gives me a combined understanding of how to analytically approach organizations in the new reality as affective organisms - not only from a techno-economic perspective, but from an intrinsic, human motivational and emotional perspective.

Latest posts by Jakob Danelund (see all)

Vi har kigget nærmere på et af tidens hotteste emner inden for både populær- og fagpsykologien; hjernemålere. Altså den slags teknisk udstyr, der gør at vi kan få et glimt af, hvad der foregår i de ca 1,5 kilo neuronvæv vi allesammen render rundt med inde bag øjnene.

Eftersom “hjerneforskning” er en af de stærkeste hjemler for argumenter man kan fremføre i dag, har vi sat os for at udforske, hvilken viden vi som almindelige mennesker kan tilegne os om hjernens funktion ved hjælp af teknologien, og hvilke muligheder der ligger I et af de mere interessante nyskud på den neuroteknologiske stamme – vi taler om EEG headsettet Mindwave Mobile, fra Neurosky.

.

Hvad er EEG?

EEG er forkortelse for Elektro-Encephalo-Grafi.  Encephalon betyder hjerne på græsk og en elektroencephalograf, er et apparat, der er i stand til at forstærke og måle den elektriske aktivitet, der foregår i hjernen.

Mindwave Mobile, er et bluetooth headset, som man forbinder til sin mobil, tablet eller PC, for så i realtime at kunne se  sin “hjerneaktivitet” gennem den EEG måler, som headsettet har. Idéen er, at eftersom hjernen fungerer via neurokemiske processer, der afgiver elektriske signaler, ved forskellig aktivitet, kan dette aflæses af EEG-måleren, og man vil så kunne sige noget om, hvad det er for en aktivitet der affødt netop de elektriske svingninger, som kan ses lige nu.

I kliniske sammenhæng har man, for at få præcise målinger, placeret elektroder mange steder hele vejen på kranietoppen, som sættes fast med noget elektricitetsledende slim i hovedbunden. Her måler man så på forskellige “bølgelængder”, fordi elektriske signaler afgives med forskellige svingninger, ligesom din trådløse router, kan indstilles til at sende på forskellige frekvenser. Her måler man blot på flere frekvenser samtidigt. Måling af hjerneaktivitet på denne måde er altså ikke blot et spørgsmål om, at der er aktivitet, men også hvilken slags aktivitet der er tale om, frekvensmæssigt. Her går man i videnskabelige sammenhænge så ind og ser, også på sammenhængene mellem de forskellige bølgelængder, og undersøger altså, om man kan sige noget ud fra relationerne mellem når der er høj aktivitet på den ene bølgelængde, og lav på den anden, og medium på den trejde, men det er en hel videnskab for sig.

Placering i markedet

Mindwave Mobile headsettet er med en pris på omkring 100$ (ca. 700 kr.)  det første seriøse consumer-grade EEG produkt, der rammer markedet. De er ikke de eneste der brander sig på at levere EEG headset, som kan bruges i forskningssamenhæng, her har andre, som f.eks. Emotiv, hvor man dog skal op i $500-$800 for at få EEG data gennem deres headset. Til gengæld er der så også tale om imponerende 9 sensorer, mod mindwavens ene målepunkt. Mindwave er dog de er de første, der har været i stand til at prissætte et EEG headset så lavt.

Mindwave Mobile er et EEG headset med én ”tørmåler”, altså ét EEG målepunkt, som sidder ude foran på det headset man tager på. Mindwave headsettet opfanger så igennem dette målepunkt de elektriske signaler, der bliver produceret i hjernen. For Neurosky headsettet, er der tale om EEG-signaler der produceres i frontallappen, altså den forreste del af hjernen lige over øjnene, eftersom tørmåleren placeres lige over øjenbrynet.

NeuroMan

Der er programmeret forskellige apps til eeg-feedback, men den, som vi synes giver det umiddelbart bedste øjebliks-overblik over aktivitet, er NeuroSky’s egen app Visualizer, som ses på billedet her nedenunder.

NeuroScreen

NeuroSky har tidligere været ude på markedet med EEG-spil, som gik ud på at få en bold til at svæve med tankens kraft, ved at fokusere, målt på det parameter der hedder Attention. Til dette har de så med mindwave mobile føjet endnu et parameter som er meditation.

Hvordan præcist Meditation og Attention udregnes er ikke muligt for os at specificere, da de er copyrightede af NeuroSky, men vi må antage, at det har noget at gøre med ratioen mellem Alfa og Theta bølger, som er et hyppigt anvendt mål i opmærksomhedstræning af f.eks. ADHD børn.

Bølgelængder

Der findes fire klassiske typer af hjernebølger: Alfa, Beta, Delta og Theta, som ligger i hver deres frekvensområde. Når man måler hjernebølger, måler man på alle frekvenserne samtidig, og hjernen udsender heletiden alle slags bølger, men i forskellig grad.

QEEG

QEEG eller Quantitative Electroencephalography, er et område der er fokuseret omkring numerisk analyse af EEG data og hvilken adfærd der knytter sig til disse data, og bruges f.eks. til at forstå ADHD og Epilepsi.

Hvordan virker det?
Vi kan dog sige, at der helt klart lader til at være en sammenhæng mellem hvornår og at de i hvert fald dermed har såkaldt ”face validity”. Hvis man giver sig til at udregne regnestykker går man op på attention, og hvis man giver sig til at meditere slappe af, går man op på meditation. Det videre spørgsmål er så, hvad dette kan bruges til i en større læringskontekst. NeuroSky forsøger at brande det som forskningsudstyr, hvilket vi her på redaktionen forholder os noget kritisk til. En søgning i forskellige forskningsdatabaser afslører også hurtigt, at der ikke er foretaget nogle større studier med det. Vi fandt blot frem til enkelte artikler, hvis kvalitet var af tvivlsom karakter. Det faktum, at neurosky ikke offentliggør algoritmerne for, hvad deres attention og meditation parametre er sammensat af, gør at den viden der produceres ikke er 100% transparent.

Hvad det dog sagtens kan bruges til, som følge af sin face validity og umiddelbare effekt er at stimulere tanker hos folk der får det på, til f.eks. workshops. Jeg har selv været med til at facilitere workshops, hvor vi brugte mindwave mobiles, dels som et perspektiv på, hvilken retning vi bevæger os, dels for at give deltagerne noget umiddelbar feedback på hvordan de kan bruge afstresningsmetoder. Det gav en helt særlig stemning, og virkede rigtigt godt, at der var noget konkret at forholde sig til, ift. at skulle slappe af. Her er det netop særligt godt til deltagere, der har svært ved at mærke efter, og dem som er glade for datadrevne pejlemærker.

 

Det kritiske perspektiv

Psykologiapp har været i kontakt med Cynthia Kerson, som er Ph.D. i Neuropsykologi og certificered QEEG(Quantified EEG), som forholder sig kritisk til brugen af Mindwave headsettet i klinisk sammenhæng. Her understreger hun understregede, at det kræver langt mere end ét (tør)målepunkt, at lave en præcis tilpasning til folks neurale profil, og at folk kan have mange forskellige profiler. F.eks. kan det være godt for folk med ADHD at træne dem i at regulere Beta-bølger op og theta-bølger ned (vi formoder, at det er sådan Mindwave-algoritmen er skruet sammen), men 15% af ADHD patienter har for meget Beta, i hvilket tilfælde deres tilstand kunne forværres ved brug af Neurosky’s headset med den algoritme for neural aktivtet de har indkodet. Det er som sagt svært for os at forholde os til, om dette reelt er et problem, da vi ikke kender den præcise algoritme, men det er ikke svært at forestille sig, at spørgsmålet om tilpasning til den personlige neurale profil må være et problem, da der ikke lader til at være nogen kalibrerings eller læringsproces i Mindwave Mobile headsettet.

Dette peger på et fremtidigt perspektiv, som vi tænker kunne være interessant, kunne derfor være, at udvikle dette, samt at anlægge en big data tilgang, hvor man lod brugerne melde deres neurale profiler ind, hvor de kunne tagge hvilken form for aktivitet det var registreret under, for at kunne lave tilpasninger af algoritmerne. Dette ligger dog foreløbigt ude i fremtiden.

 

Opsummering

Opsummerende kan vi sige, at EEG headsettet fra Neurosky er et fantastisk legetøj, for neurointeresserede. Det kan være ganske glimrende til at træne afslapning og opmærksomhed hos raske individer, men man bør afstå fra at bruge det i mere kliniske sammenhænge, da der simpelthen ikke er nok åbenhed omkring, hvordan parametrene Attention og Meditation er konstrueret. Det kombineret med den begrænsning at der kun er ét enkelt målepunkt gør, at det for nu, primært viser vejen for fremtidens EEG-headset, og vi vil stensikkert inden for få år se headsets der har meget bedre funktionalitet i samme prisklasse som Neuroskys Mindwave mobile.

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   +

   Få vores seneste indlæg direkte til din indboks

   css.php