Få det bedre | opnå det DU gerne vil

Er drømmetydning ikke noget hokus pokus?

Michael Rohde

Drømme-forsker at Michael Rohde
Michael Rohde er foredragsholder, forsker og coach i drømme. Han stiftede for første gang bekendtskab med drømmenes verden da han i 2002 begyndte i terapi hos en psykolog. Her var han først meget skeptisk, men det ændrede sig hurtigt da han så og mærkede værdien af arbejdet med sine drømme.

Michael er uddannet cand.merc. og bachelor i psykologi, og forsker nu i drømme i samarbejde med Lunds Universitet. I 2011 modtog han Berlingske Nyhedsmagasins talentpris for sine evner som formidler. Se også listen nedenfor med udvalgte links til Michaels medvirken i forskellige medier.

Det er Michaels mission at vække interessen for drømme, og at det for alle mennesker skal være naturligt at kunne huske, forstå og aktivt bruge deres drømme. Via hans kurser og foredrag inspirerer Michael mange mennesker til at gå dybere ind i arbejdet med deres drømme. I september 2015 udgav han bogen "Sådan forstår du dine drømme" på Dansk Psykologisk Forlag.

Latest posts by Michael Rohde (see all)

… Sådan er det ikke mere.

Læs, hvordan vi nu er blevet meget klogere på drømmene – og også hvordan du selv kan arbejde med dine drømme.

 

Nyere forskning viser, at der er stort udbytte af at arbejde målrettet med indholdet af dine drømme. Både i form af bedre selvindsigt, højnet selvværd og bedre relationer til andre. Når vi arbejder med indholdet af vores drømme, bliver vi meget mere bevidst om, hvad vi faktisk indeholder – også alt det ”dårlige” (populært kaldet skyggesiderne), som vi allerhelst ikke vil se i øjnene – eller måske slet ikke er klar over om os selv. At vi ofte er jaloux, misundelige, at vi lyver, at vi nogle gange manipulerer andre og så videre. Alt sammen noget vi alle gør – men som vi ikke er så bevidste om. Og hvad vi slet ikke er bevidste om er, hvordan denne adfærd tit ødelægger rigtig meget for os – hvad end det er et ellers godt venskab, eller sågår forholdet til vores nærmeste.

Og når vi i højere grad bliver bevidste om, hvad vi faktisk indeholder (og har slugt den store kamel, det kan være), så vil der typisk ske det, at vi får en større selvaccept med højnet selvværd til følge. Og når vi i øvrigt forstår, hvordan vi ikke selv er perfekte, så bliver det også meget lettere at forstå og acceptere, at andre (også vores nærmeste) heller ikke er det. Og så ved vi også, at når vi deler indholdet af vores drømme med andre, eksempelvis vores partner eller gode ven/veninde, så sker der det, at vi kommer tættere på hinanden. Simpelthen fordi at når vi taler om vores drømme, så kommer vi oftest til at tale om noget meget vigtigt, vi ellers ikke ville have talt om. Det største udbytte af at arbejde med sine drømme er for mig, at man i langt højere grad kommer til at leve i sit liv i overensstemmelse med, hvem man er – hvis man ellers tør reagere på de indsigter, drømmene giver en.

 

Hokus pokus?

Er drømmetydning noget hokus pokus? Det korte svar nej. Og jeg synes i øvrigt, at ordet drømmetydning bør skiftes ud med mere tidsvarende ord som drømmepsykologi, drømmearbejde eller drømmetolkning. Drømmetydning lugter lidt for meget af en gammeldags tænkning, nemlig at man har brug for en ”drømmetyder” til at forstå sine drømme, og at det derfor kræver ekstraordinære nærmest medfødte evner at kunne forstå sine drømme. Drømmenes primære sprog er billedsproget, og ligesom engelsk, spansk og tysk er det et sprog, alle kan lære. Og du kan sagtens lære at forstå dine egne drømme.

 

Hvordan forstår jeg mine drømme?

Det er godt at starte med at stille spørgsmålet: Hvorfor drømmer jeg dette lige nu? Er det noget i mit vågenliv – det indre eller det ydre – som minder om det, jeg drømmer om (situationer/oplevelser, tanker eller følelser)? Vores drømmer handler om noget, som er vigtigt i vores liv lige nu. De er enten en direkte kommentar på, eller bearbejdning af det, der sker i vågenlivet. Eller igen – det der sker i vores indre. Bare ved at prøve at lave denne kobling finder du mange gange hurtigt ud af, hvad det er, din drøm handler om.

Noget andet er at kigge på din egen adfærd i drømmen – det såkaldte drømme-jeg. Hvad gør, siger, tænker og føler du i drømmen? Dit drømmejeg er meget lig dit vågenjeg. Du vil altså typisk gøre det samme i dine drømme, som du gør i vågenlivet – og derfor, bare ved at betragte din egen adfærd i drømmen, kan du få aha-oplevelser om dig selv. Du kan tænke: Gjorde jeg virkelig det (i drømmen) – og så bagefter få øje på, at det (eksempelvis talte ned til en kollega), gjorde du så også på arbejdet i går – altså i virkeligheden. Men du kan også få øje på, hvordan der er nogle meget vigtige sider af dig selv – typisk mere kreative, måske musikalske sider – du ikke udlever. Og når vi ikke lever vores liv i overensstemmelse med, hvem vi vitterligt er – så bliver vi oftest triste.

 

Hvad kan jeg gøre for bedre at huske mine drømme?

Du kan gøre meget meget mere for at forstå dine drømme. Men hvis du vil kunne forstå dine drømme, kræver det jo i første omgang, at du kan huske dem. Også her er der meget, du kan gøre. Det handler grundlæggende om at vise dine drømme interesse. At kunne huske sine drømme er en mental evne på linje med eksempelvis at tale et sprog. Bruger du ikke jævnligt sproget, så mister du også evnen til at tale det. Og de fleste har som børn – indirekte af deres forældre – lært, at drømmene ikke er noget, man skal interessere sig for. Så start eksempelvis med at sige til dig selv: ”Jeg vil gerne huske mine drømme, når jeg vågner.” Gentag det flere gange i løbet af en dag, også lige inden du skal sove. Og arbejd så for at mene det, når du siger det. Og ellers handler det blandt andet om, at du begynder at skrive dine drømme ned (eller endnu bedre og hurtigere; indtal dem på diktafonen i din smartphone) og så arbejde med dem. Også i forhold til bedre at kunne huske dine drømme er der meget meget mere, du kan gøre.

Jeg udgav i september 2015 min bog ”Sådan forstår du dine drømme: En praktisk guide til effektivt drømmearbejde – og et bedre liv” på Dansk Psykologisk Forlag. I denne kan du læse meget mere om, hvad du kan gøre for bedre at kunne huske dine drømme, samt ikke mindst hvordan du kan forstå dine drømme, og hvad du kan bruge drømmene til. Bogen kan købes på Saxo.com.

Michael Rohde Bogcover

Michael Rohde: “Sådan forstår du dine drømme”.

 

Du kan også læse meget mere på min hjemmeside www.michaelrohde.dk, hvor du også finder en oversigt over nogle af de mest drømte drømme og et seriøst bud på, hvad disse drømme kan handle om (www.michaelrohde.dk/drommetydning).

Bh Michael

 

      +

      Få vores seneste indlæg direkte til din indboks

      css.php